Bu Blogda Ara

25 Eylül 2016 Pazar

ŞEKERLİ SİNEK

Babanın aldığı kitaplardan biri Şekerli Sinek. Uzunluğu nedeniyle (112 sayfa) sırasını bekliyordu. Bu hafta okumaya başladık. Tanıtım bülteninde "Sinekler hakkındaki önyargılarınızdan kurtulmaya hazır mısınız?" diye soruyor ve devam ediyor: "Bu kitapta Şekerli Sinek'in maceralarını, heyecanlarını ve sevinçlerini paylaşacak; dünyaya onun gözlerinden bakacaksınız."
Sineklere sempati duymadığım doğrudur. Sinek önyargısı kırılsın diye Deniz'e bu kitabı alan babasının ona vurduğunda ses çıkartan, parmak arası şeklinde sineklik aldığı da doğrudur. Deniz bu çelişkiyi sorgulamadı elbette, "Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu," demedi. Söylenen benim. Tek sebep kitabın gerçekten içimi şişirmesi. Bir ara "Kim konuşuyor burada?" diye höykürdüm. İşte o anda kıvılcım çaktı. Ve Öykücülere Sordum'un Ekim sorusu belirdi. Yazar fazla bekletmedi. 35. sayfada nihayet anlatıcının kimliğini anladık, hatta resmini gördük. Ama o denli bezmiştik ki, kitabı kapattık ve yattık. Şekerli Sinek ve Anlatıcı bir evde hapis kalan arkadaşlarını kurtarabilmek için vızır vızır konuşuyor ve uçuyor hâlâ.
Kitabı sevenler için, devamı da varmış: Şekerli Sinek Mavi Orman Yolunda


Yazan Tanşıl Kılıç 
Resimleyen Vaghar Agati 
Can Çocuk 

18 Eylül 2016 Pazar

KURUKAFA AİLESİ VE LANETLİ MAĞARA

Kapı Komşumuz Korsanlar'ı severek okumuştuk. Sosyal medyada devam kitabıyla ilgili sevincimi paylaşınca Deniz'in bayram hediyelerinden birisi oldu Kurukafa Ailesi ve Lanetli Mağara. Kitabı elime alınca şaşırdım. Zira kitap siyah beyaz resimlerden oluşuyordu, 160 sayfaydı ve Deniz kapağa boş boş bakıyordu. Matilda ve Jim Ladd isimleri ona hiçbir şey anımsatmadı.
İyi resmedilmiş, eğlenceli bir çocuk kitabı, çekirdek anı (çekirdek anı demişken şu şahane animasyon izlenmeli, izlensin) gibi, hele bir tetiklenmeye görsün, muhakkak gizlendiği yerden çıkıyor. O yüzden okul öncesi tanışılan, maceralarına eşlik edilen güzel kitaplar, uzun okuma yolculuğunun ilerleyen evrelerinde yeniden, keyifle buyur ediliyor. Deniz de resimleri bir süre inceleyince eski dostlarını hatırladı ve emir geldi. "Oku!"
Daha önce neler olmuştu, hatırlayalım. Kurukafa ailesi Bıkkınkıyı kasabasından ayrılıyor. Jim'in ve Matilda'nın dostluğu devam ediyor. Ve yeni macera başlıyor. 
Bir yaz günü, kasabanın yakınlarında deniz keyfi yapan aile, sahilde gizemli bir mağara keşfediyor. Ancak mağaraya giren bir daha geri dönmüyor. İçeri girmeden önce, Jim köpeği vasıtasıyla eski dostu Matilda'ya bir mektup yolluyor. Mektubu alan Matilda koşarak yardıma geliyor ancak işi zor. Kurukafa ailesini büyüleyen kim? Amaçları ne? Büyü nasıl bozulur? Evdeki yokluğu fark edilmeden arkadaşını kurtarabilecek midir? Tüm soruları ve düğümleri çözmek için önümüzde 160 sayfa uzanıyor. Ağır ağır başlıyoruz okumaya. 
Biraz gafil avlandığım doğrudur. Okul öncesi bir çocuğa, kısa hikâyelerden ya da masallardan oluşmayan, bütünlüklü, bu uzun anlatıyı peyder pey bir haftada okudum. Haliyle anlamadığı,  kaçırdığı yerler oldu. Onları açıkladım, bir sonraki akşam o zamana kadar olan okumamızı özetleyerek kaldığımız yerden devam ettim. Velhasıl Deniz'in yaşına uygun olmayan, eşlik etmesi güç bir okuma deneyimi oldu. Bir kez daha o kalın kitabı okumaya niyetim yok. Bu tatlı macera, Deniz tarafından yeniden okunacağı zamanı bekleyecek.

Yazan Jonny Duddle 
Redhouse Kidz

11 Eylül 2016 Pazar

DENİZ MASALLARI

Deniz'in okuma alışkanlıkları değişiyor. Aynı kitabı defalarca ve defalarca okutmuyor örneğin. Kitabın kapağını kapattığımda "Bitti" diye ağlamıyor. "En az üç kitap istiyorum," diye tutturmuyor. Yıllardır okuduğumuz okul öncesi resimli kitaplara şimdilik sırtını çevirdi. Belki okumayı öğrendiğinde, ilk göz ağrılarını yeniden kendi başına okumak ister. Kitaplığı genişliyor, daha az resimli, 6-10 yaş arası, yeni kitaplar ekleniyor. Bu hafta onlardan biri eşlik etti bize. 
Deniz Masalları, İtalo Calvino'nun derlediği İtalyan Masalları dizisinden. Dizinin diğer kitapları arasında Efsunlu Masallar, Azıcık Acıklı Masallar, Güldüren Masallar, Yengeç Prens gibi kitaplar yer alıyor. 
Kitaptaki masallar İtalya'nın farklı şehirlerinden derlenmiş. İsimleri Deniz'i güldürmeye yetiyor. Balık Kola, Yosunlarla Kaplı Adam, Uyuz Şah Sultan. Uyuz Şah Sultan, ismini zalim bir Osmanlı hükümdarından alıyor. Kitaptaki masallar, klasik masallar. Kahraman çoğunlukla bir yolculuğa çıkıyor. Tesadüfen hazineyi (bu hazine bazen mücevherler, altınlar, bazen yakışıklı bir prens ya da güzeller güzeli bir prenses oluyor) buluyor. Önüne birtakım engeller, kötü niyetli kişiler çıkıyor ancak özünde iyi yürekli kahramanımız kaderin tüm cilvelerine karşı koyuyor ve ödülün sahibi oluyor. Zirvede biten klasik masallarda formül basit: iyilik yap, iyilik bul. Keşke hayat her zaman peri adaleti sunsa bize. 



Yazan Italo Calvino 
Resimleyen Barabara Nascimbeni
Çeviren Meryem Mine Çilingiroğlu
YKY Doğan Kardeş/Masal 
8-11 yaş

3 Eylül 2016 Cumartesi

PITIRCIK EĞLENİYOR

Ne zamandır Deniz'i Pıtırcık ile tanıştırmak istiyordum. Bu yaz, önce filmlerini izledik. Pıtırcık ve Pıtırcık Tatilde. Deniz'i Barbie filmlerinden koparıp afacan oğlanlarla dolu filmleri izletmeye ikna etmek hiç de kolay olmadı. Defalarca izlenen Barbie filmlerinin aksine, bu iki film, yeniden kutularından çıkamadı örneğin. 
Yine de, kahramanlarını tanıdığı bir kitabı okumak ona ilgi çekici geldi. Ve bu haftanın kitabı Pıtırcık Eğleniyor oldu. Pıtırcık Bilinmeyen Öyküleri Pıtırcık Eğleniyor, Pıtırcık serisinin yaratıcısı Rene Goscinny'nin kızı Anne tarafından yayına hazırlanmış. Kitap, 1959-1965 yılları arasında Sud-Ouset Dimanche ve Pilote dergilerinde yayımlanan metinlerden oluşuyor. 15 kısa hikâyenin ilki Ayaklanma bittiğinde, Deniz ile göz göze geldik.
"Bir tane daha?"
Her sevindiğinde yaptığı gibi bir kediye döndü, "hı hı" diyerek kafasını ve ön patilerini salladı. İkinci öykü Dişçide aklımızı başımızdan aldı. Bir diş hekimi muayenehanesi ve insanların diş hekimi korkusuyla ilgili ne kadar genel geçer kabul varsa, öyküde, kendisine yer edinmişti. Ee bize bu kadar aşina bir dünyaya ve yersiz korkulara ancak kahkahalarımız eşlik edebilirdi. 
Diş hekimi blogger olunca, diş hekimliğine yer veren edebi metinlere duyarsız kalamıyor, Kurmacabiyografiler isimli bloğumda bu metinlerden tadımlık bölümleri yayımlıyorum. Dişçide arşivde yerini aldı. Okumak için buraya.  



Yazan Rene Goscinny
Resimleyen Jean Jacque Sempe 
Çeviren Esra Özdoğan 
Can Çocuk 8-11 yaş