Bu Blogda Ara

24 Aralık 2013 Salı

DEĞNEK ADAM

Deniz her gece yatmadan önce en az iki kitap okutuyor, iki masal anlattırıyor. Ritüel şöyle, iki kitap seçiyor. Biri o günlerin favori kitabı oluyor ve en az 5-10 gün değişmiyor. Ana yemek de diyebiliriz. İkincisi günlük değişebilen iştah açıcı... Ana kitabını sona bırakıyor. Gözlerini hiç kırpmadan hikâyeyi dinliyor. Sevdiği yerlere geldiğimizde ben daha okumadan kıkırdamaya başlıyor. Resimlerde ilgisini çeken yerler varsa onunla ilgili sorular soruyor. Ama kesinlikle baştan sona dinliyor. 
Bu haftanın ana kitabı Değnek Adam.

Malum yılın son günleri. Denizle geçen hafta ağaç süsledik. Noel babalı kapı süsümüzü astık. Yeni yıl hediyeleri, Noel baba figürü gündemde olduğu için belki de, Deniz, Değnek Adam'ı çok sevdi, seviyor, sevecek.
Özellikle Noel Baba'nın bacada sıkıştığı, Değnek Adam'ın onu ayağından tutup çektiği ve "Değnek Adam sen çok iyi bir arkadaşsın. Teşekkürler." dediği, birlikte çocuklara hediyeler dağıttıkları bölümler onu çok eğlendiriyor. Gün içinde pek çok kez "Sıkıştım yardım edin!" diye bağırarak Noel Baba oluyor. "Anne, ayağımdan çek beni Değnek Adam" diyerek oyunu, gerçeği birbirine karıştırıyor. Ve her koşulda Değnek Adam'ı her gece dinlemeyi çok ama çok seviyor.
Değnek Adam, bir köpeğin onu, sopa fırlatma oyunu için ağzına alıp kaçacağından habersiz ağaçtaki evinden sabah koşusu için çıkar. Köpeğin elinden kaçtım diye zannederken köprüden nehre değnek atma yarışmasında bulur kendisini. Denize sürüklenir. Kale direği olur. Ve daha bir sürü şey... Yaz biter. Kış gelir. Değnek Adam bir oyuncak olmadığını anlatabilecek midir? Ağaç evinde kendisini bekleyen çocuklarına ve Değnek Hanım'a dönebilecek midir?
Julia Donaldson'ın yazıp Axel Scheffler'in resimlediği kitap İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkmış.
Bu ikiliyi Yıldırım Türker'in türkçeleştirdiği Tostoraman'ı okuduktan sonra tanıdık. Tostoroman, Tostoroman'ın Yavrusu, Nohut Oda Bakla Sofa, Minik Balık, Süpürgede Yer Var mı?, Kasabanın En Şık Devi, Pırtık Tekir bizim hayranlığımızı çoktan kazanmıştı. Evdeki yeni Julia Donaldson& Axel Scheffler hayranı, Deniz. Biraz daha büyüdüğünde Prenses Ayna Güzeli Serilerine de bayılacağına eminim.
Yazan Julia Donaldson
Resimleyen Axel Scheffler
Çeviren Nevin Avan Özdemir
İş Bankası Kültür Yayınları
Okul öncesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder