Bu Blogda Ara

2 Eylül 2014 Salı

BABAANNEM KİME BENZİYOR?


Feridun Oral, Deniz ile sevdiğimiz bir yazar, çizer. Ama Babaannem Kime Benziyor? kitabına pek ısınamadım. Deniz de pek sevmemiş olacak ki, babasının kışın İstanbul'dan aldığı bu kitabı en fazla iki ya da üç kere okutturdu. Uzun bir aradan sonra tekrar okumamı istediğinde ikimiz için de sonuç aynıydı.

Feridun Oral, kitaplarında bizi önce bir kahramanla tanıştırır. Onun günlük alışkanlıklarını ve sorununu anlatır. Bir yolculuğa çıkartır. Karşılaştığı kişilerden yardım ister. En sonunda sorunu çözülür. Tüm bu hikâyeye şahane resimler eşlik eder. Dil her zaman Julia Donaldson ya da Sara Şahinkanat kitaplarında olduğu gibi kafiyeli, lirik değildir, ancak keyifle takip edilir. Bu kitap görünüşte farklı olsa da aslında yine benzer bir formül ile ilerliyor.

Kahramanımız Ali, resim yapmayı çok seven bir çocuk. Bir de ona masallar anlatan türlü komiklikler ve hayvan taklitleri yapan çok sevdiği babaannesi var. (Tanıştık) Bir sabah babaannesinin duvarda asılı fotoğrafına bakarken bir soru aklına takılır: “Dede babaannem kime benziyor?” (Sorun)

Uzun kulaklı bir tavşana mı benziyor?”

Babaannenin kulakları tavşanınki gibi uzun değil,

ama tavşanların çok sevdiği havuçlardan

havuçlu kek yapıyor.”

Her bir sayfada Ali babaannesini bir hayvana benzetir. Dedesi cevaplar. (Sorunu çözmek üzere çıkılan farklı kahramanlarla tanışılan yolculuk) Ve final.

Elinize geçerse okuyun. Ali'nin babaannesi bir köpeğe mi, ördeğe mi, geyiğe mi, ayıya mı, maymuna mı, file mi, foka mı, kaplana mı, ... benziyor bakın. ( Deniz uzun uzun inceledikten sonra bir geyiğe benzetti.) Ama alacaksanız, hele ki elinize alıp incelemeden, internetten sipariş verecekseniz bence ilk tercihiniz olmasın!

Yazan ve resimleyen Feridun Oral

YKY

Okul öncesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder