Ne zamandır aklımda idi, bir Troia gezisi.
Kuzenim çocuklarıyla bizi ziyarete gelince nihayet dün 4,5-9-11 yaşında üç çocukla antik kente doğru yola çıktık. Sandviçler, Çanakkale kitabımız, katıldığımız bir oyun için almamız gereken hayvan ayak izi için alçı, bol, bol kaşığı... oldukça tedarikliydik.
Ata tırmandık, ören yerini gezdik, sincapları seyrettik ve bir koyunun ayak izini aldık. Asıl sürpriz Deniz'in Troia hikâyelerini sevmesi, merak etmesi, ve bir daha anlat, bir daha anlat demesi oldu. Ören yeri gezintisi bittiğinde bendeki hikâyeler çoktan bitmişti. Diğerleri Truvalı kostümleriyle fotoğraf çektirirken kadraja girmekten kaçan Deniz ile müze satış mağazasına girdik, yeni kitaplarla çıktık.
Troia kazı başkanı Rüstem Aslan'ın yazdığı, Cemal Eker'in resimlediği Troia Macerası, ören yeri ile ilgili oldukça detaylı bilgi veriyor. Kitabın kahramanları bir kirpi ailesi. Anne kirpi, bir akşam, turistler antik kentten elini ayağını çekince, bu önemli kent ile ilgili ailesinden, kazı yerinde çalışan arkeologlardan duyduğu bilgileri çocuklarına anlatmaya karar veriyor. Ören yerinin gezi rotasını izliyor kitap. Şu an yıkık görünen yerlerin yeniden yaratılması, dönem kıyafetleri ve gündelik yaşama dair ayrıntıların görseller aracılığıyla sunulması miniklerin ilgisini çekiyor.
Neşeli Tarih Dizisi'nin 5. kitabı olan Troia Macerası dikkate değer bir çalışma. Bana göre tek olumsuz yanı bilgilendirme gayesiyle yazıldığı için metnin oldukça uzun olmasıydı. Antik kentin tarihi diyaloglar yoluyla verildiği için anne kirpi sözü her aldığında en az yarım sayfa (zaman zaman bir sayfa) konuşuyor. Kısaltarak okumayı, hatta çoğu yerde resimlere bakarak anlatmayı tercih ettim.
Her Çanakkaleli çocuk Truva'nın tarihini bilmeli diyerek edindiğimiz bu kitabı kitaplığımıza kattığımıza memnunum. Daha küçük yaş grupları için daha basitleştirilmiş hâline de ihtiyaç var.
Troia Macerası
Yazan Rüstem Aslan
Resimleyen Cemal Eker
Arkeologos BU Yayınevi
Yaş grubu belirtilmemiş