Bu Blogda Ara

28 Mart 2014 Cuma

CANAVARLAR KEDİLERDEN KORKAR


Deniz, kedileri çok seviyor, kahramanı kedi olan kitapları dinlemeyi de... Babasının aldığı Kediş'in Armağanı'nı çok sevdiğini, okurken eğlendiğini görünce ona yeni bir kedili kitap bulmak niyetiyle çocuk kütüphanesine gittim.
Vaktim dardı. Gözlerim hızla rafları taradı. Kalın ciltli kapak, renkli resimler, canavarlar ve kediler... Neden olmasın? Sadece ismi bile yeterince davetkârdı.
Canavarlar Kedilerden Korkar
"Deniz sana yeni kitap getirdim."
"Annee, kipak ormanından mı aldın? Sen de koşup koşup bütün güzel kipakları kapıyosun."
Ne zaman yeni bir kitap alsak akşamki okuma seansını beklemeden hemen okutuyor. Bu sefer de istisnayı bozmadı. Eve gittiğimde çizgi film izliyordu. Ne çizgi filmden vazgeçebildi ne de kitaptan. Kah kucağımda oturdu resimlerine baktı, kah sırtıma yaslandı hem televizyona hem kitaba baktı. Ne zaman "İstersen sonra okuyabiliriz." desem okumaya devam etmemi istedi. Okuma işi bitip Deniz çizgi film izlemeye geri döndüğünde kitabın kapağını tekrar açtım. Bir de ne göreyim? Bu bizim küçük Marjene değil mi? Doğru ya Güzel Sanatlar Fakültesinde Resim bölümünde okumuş, sonra da Paris'e gitmişti. Evet, kimden bahsettiğimi anladınız. Persepolis'in yazarı, çizeri, kahramanı Marjene Strape'nin kitabıydı elimde tuttuğum.
Marjene Strape, bu eğlenceli çocuk hikâyesini hem yazmış hem de resimlemiş. Hiç şaşırtıcı değil. Ne de olsa masalların ülkesinden geliyor.

Gelelim konusuna:
Mari bir küçük kız çocuğudur. Gündüzlerini neşe içerisinde oyun oynayarak geçirir. Akşam olup hava kararınca Mari'nin bütün neşesi kaçmaktadır. Çünkü her gece üç canavar gelerek küçük Mari'yi korkutmaktadır. Mari bir gün canavarların karanlıkta ortaya çıkmadığını fark eder. Onlardan kurtulmak için plan yapar. Kocaman makasını çıkartır, gökyüzünden ayı keser. Bir kafes içine koyar, odasına asar. Artık canavarlar Mari'yi rahatsız edememektedir. Mari halinden memnundur ancak kediler için hayat hiç de kolay değildir. Karanlıkta kediler sağa sola çarpmakta, kafalarını, kollarını kırmaktadırlar. Üstüne üstlük her tarafta sıçanlar cirit atmaktadır. Durum iyice kontrolden çıkınca Kediler Kralı Mari ile görüşür. Ayı gökyüzüne geri vermesini ister. Vermesine verecektir ama tam rahat bir nefes almışken, yok hayatta olmaz! Ya canavarlar onu eskisi gibi korkutmaya devam ederse? Kedilerle bir derdi yoktur. Ancak o da en nihayetinde küçük bir kız çocuğudur. Yeniden canavarlar tarafından korkutulmaya hiç niyeti yoktur.
İyi ama, canavarlar sadece ışıktan değil, kedilerden de korkar. Biri bunu Mari'ye söylemeli!
Kediler Kralı, canavarların sadece ışıktan değil, kedilerden de korktuğunu söyleyip kendisine cesur askerlerinden birini vermeyi teklif edince Mari ikna olur. O günden beri çocuklar canavarlardan korkmasın diye kedilerle aynı odada birlikte yatarlar. Deniz'in kendisine uyku arkadaşı olarak pelüş bir kediyi seçmesi boşuna değilmiş.

Yazan ve Çizen: Marjane Satrapi
Çeviren: Emrah Kolukısa 
Barkod:9786055674106, 24 sayfa, 20x27 cm, 4-8 yaş 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder