Bu Blogda Ara

3 Mart 2014 Pazartesi

SÜPÜRGEDE YER VAR MI?

Cadıları nasıl bilirsiniz?
Burnunda bir et beni olan, siyah pelerinli, sivri şapkalı, uçan süpürgesine bindi mi giden, kazanında büyüler yapan, doğaüstü güçlerini kötü amaçlarla kullanan bir kadın. Yetişkinlerin, çocukların hatta küçük çocukların bile cadı algısı bu. Deniz de zaman zaman evde "cadıcılık" oynuyor. Küçük sepetini elmalarla dolduruyor. "Elma ister misin? Elmalarım var." Uzattığı elmayı aldığımız zaman da "Yeme. Zehirli elma o!" diyerek bizi uyarıyor. Sizi Deniz kadar iyi bir cadıyla tanıştırayım.
Bu cadının bir adı yok. Yukarıdaki cadı tarifine tıpatıp uyan klasik bir cadı o! Eğri büğrü burnunda bir büyük et beni olan, bir eliyle sihirli değneğini, diğer eliyle kara kazanını  tutan, kafasında sivri şapkası, sırtında siyah pelerini, kedisiyle süpürgesine binmiş uçmakta olan klasik cadı.
Rüzgâr birden coşup kudurup bizim cadının şapkasını kafasından uçurana kadar her şey yolundadır. Sonrasında macera başlar.
"İniyoruz!" diye haykırdı cadı, hemen yere kondular,
Her yeri aradılar taradılar
şapkayı bir türlü bulamadılar.
Birden çalıların ardından
tozu dumana katarak
Bir köpek fırlayıverdi
ağzındaki şapkayı sallayarak.
Kibarca bıraktı yere, heyecanla dedi ki
(bu arada cadı şapkayı kapmış
başına takmıştı bile),
"Ben bir köpeğim meraklı mı meraklı ,
Benim gibi bir köpeğe de
süpürgede yer var mı?"
"Var!" diye haykırdı cadı,
köpek de süpürgeye atladı.
Cadı parmağının ucuyla süpürgeye tıklattı,
hooop! Uçup gittiler.
Rüzgârın şiddeti arttıkça artar, cadının sırayla kurdelesi ve sihirli değneği de yere düşer. Yere inip ararlar. Her defasında yukarıdakine benzer inme, arama, bulma sahneleri yaşanır. Süpürgenin bir yeni yolcusu daha vardır. Son olarak bir cadı, bir kedi, bir köpek, bir kuş ve bir kurbağayla uçan süpürge bu kadar ağırlığa dayanamaz çat diye ortadan kırılır. Kedi, kurbağa, köpek kendilerini bir bataklığın içinde bulur, cadıysa bir aç ejderhanın önünde.
Ağzı sulanan ejderha tam cadıyı midesine indirecekken bir korkunç canavar belirir hendekte. Bremen mızıkacıları misali üst üste binen köpek, kedi, kurbağa ve kuş üzerlerinden akan çamur ve bir ellerinde tuttukları kırık süpürgeyle oldukça korkutucudur. Hepsi kendi sesiyle bağrır. Vıraklayan ve havlayan, hırlayan ve gaklayan bir sesle "BU BENİM CADIM! Çek arabanı!" diyen canavara yem olmaktansa sabah kahvaltısını bırakıp uçarak kaçar ejderha.
Cadı teşekkür eder. Çamura bulanmış hayvanlar temizlenir. Yeni ve sağlam uçan süpürge için kollar sıvanır. Kazana bir tutam sevgi, bir tutam dostluk, bir tutam minnet, bir nilüfer, bir kozalak, bir dal, bir kemik atılır. Tinimini, dandini, minimini, BOOM!
Muhteşem süpürge hazırdır.
 
 
 
Yazan Julia Donaldson
Resimleyen Axel Scheffler
Türkçeleştiren Yıldırım Türker
Popcore Çocuk Kitapları
Okul öncesi 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder