Bu Blogda Ara

3 Temmuz 2016 Pazar

LEONARDO VE UÇAN ÇOCUK

Kütüphane raflarında yıllardır gördüğüm, okumak için Deniz'in büyümesini beklediğim bir kitap Leonardo ve Uçan Çocuk. Leonardo da Vinci'nin hayatından kesitler sunan kitap, çocukları İtalyan Rönesansı'nın büyük ustası (klişe bir tabir olsa da) ile tanıştırıyor, onun resimden heykele, müzikten bilime geniş bir yelpazede ürünler verebilmesinin yegâne sebebinin merak duygusu olduğunu gösteriyor. Defterlerindeki el yazısının gizemiyle dahi tanıştırıyor çocukları. Ama en önemlisi onlara, bugün için imkânsız görünen hayallerine sahip çıkmalarını, inanmalarını ve bu uğurda çalışmalarını öğütlüyor.
Adından da anlaşılabileceği gibi en çok insan bir kuş gibi uçabilir mi sorusuna aradığı yanıt üzerinde duruyor. Bu uğurda yaptığı gündelik gözlemlerin ona nasıl ilham verdiğini anlatıyor. 
Sonra pazar yerine geldiler ve kafeslerde kuş satan bir kadın gördüler. 
Leonardo kuşlara baktı ve Zoro'yu çok şaşırtan bir şekilde hepsini satın aldı. Kuşları eve götürmek yerine herkesin gözü önünde Zoro'dan kafesleri açmasını istedi. Kimse Leonardo'nun bu isteğine bir anlam verememişti. 
"Kuşlar özgür olmalıdır," dedi Leonardo. "Bak Zoro, kanatları nasıl havayı itiyor görüyor musun? Bu bana bir fikir verdi..." 
Sonsöz niyetine:
Leonardo ve Uçan Çocuk, Deniz'in tabiriyle gerçekçi bir hikâye anlatıyor. Nedir gerçekçi hikâye? Her şey babasının anlatacak masal bulamamasıyla başladı. O da kendi hayatından komik, ilginç kesitler anlatmaya başladı. Böylece Deniz okuduğu her kitabı, özellikle gerçeküstü olayların geçtiği kitapları sorgulamaya başladı. 


 

Yazan ve resimleyen Laurence Anholt 
Çeviri Cemile Şenulubaş Tankurt 
Pearson Yayıncılık 
Anholt Sanatçılar Serisi 
Anholt Sanatçılar Serisinin diğer kitapları: Van Gogh ve Ayçiçekleri, Degus ve Küçük Dansçı, Picasso ve Atkuyruğu Saçlı Kız, Claude Monet ve Sihirli Bahçesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder