Bu Blogda Ara

16 Ağustos 2016 Salı

KAPLUMBAĞA İLE EŞEK

Görken Yeltan'ı oynadığı filmlerden, Radikal Kitap için kaleme aldığı çocuk kitapları yazılarından bilirsiniz. Çikolata ile okuma maceralarını anlattığı köşesini zevkle okur, beğendiğim kitap isimlerini not alırım ancak çocuk kitapları yazarı Görkem Yeltan ile istisnasız her temasımız, bende allak bullak edici bir etki uyandırıyor. "Bu ne şimdi?" Her defasında bunu soruyorum kendime. Dolayısıyla kütüphanedeki rastlaşmalarımız hariç kitaplarını satın almaya elim gitmiyor. Ama kitaplığımızda bir Görkem Yeltan kitabı var artık. Kaplumbağa ve Eşek. Deniz Kardeş'ten gelen kitaplardan.
Deniz'i izliyorum kitabı okurken. Çok sıkılmışa benzemiyor, çok da bayılmadığı belli. Nötr diyebilirim, yok, yok olumlu tarafta. Nasıl oluyor bu? Benim yetişkin zihnim anlamıyor. Çok da dert etmiyorum. Okumaya devam ediyorum. Kıs kıs gülüyorum içimden. Deniz'in yaşamadığı ancak ayılıp bayıldığı İstanbul'un taksi şoförlerini anımsıyorum. Evet evet, kesinlikle İstanbul'daki sabırsız, öfkeli, kaba taksi sürücülerine kızdığı bir dönemde düşmüş olmalı kitabın konusu, yazarın zihnine. Haksız da sayılmaz. İstanbul'dan ayrılalı yıllar geçmesine rağmen, Çanakkale'de çok yakın mesafe gideceğim zamanlarda, taksiye binmeden önce gideceğim yeri söylemem ve sürücünün onaylayan bakışlarını görmeyi beklemem, İstanbul taksicilerinin yarattığı travmadan kaynaklı, biliyorum. 
Kitabın konusuna gelince:
Tohumların hem yendiği hem de para yerine geçtiği, eşeklerin taksicilik yaptığı bir ormanda geçiyor hikâye. Tavşan Beyaz ve erkek kardeşi Sarı, yaşlı Kaplumbağa'yı itip kakan,  sıranın önüne geçen saygısız yolcuların, durakta bekledikleri halde "Sizin yüzünüzden ceza yiyeceğim," diye kızan, çemkiren sürücünün tuhaf, anlaşılmaz davranışlarına tanıklık ederler. Günün sonunda sürücü bunca hor gördüğü, kaba davrandığı Kaplumbağa'nın kimliğini ve koşulsuz yardımını görünce utanır ve bir çocuk tarafından cezası kesilir. Biz de metnin sonunda "Eşeklik etme" deyiminin nereden geldiğini öğrenmiş oluruz. 


Yazan Görkem Yeltan 
Resimleyen Oğuz Demir 
+1 Kitap 
Okul öncesi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder