Bu Blogda Ara

16 Haziran 2014 Pazartesi

KILKUYRUK POPİ GÜZELLİK TACI


Kılkuyruk Popi, Salim Keskingöz'ün yazdığı Özlem Korçak'ın resimlediği bir seri. Serinin şimdilik iki kitabı var, Kılkuyruk Popi Uykusuz Her Gece ve Kılkuyruk Popi Güzellik Tacı. Kitaplar Elma Yayınevinden çıkmış. Elma Yayınevi daha çok kişisel gelişim, iş ve yönetim, anı ve araştırma kitapları yayımlıyor. Yayımladıkları kitaplar açıkçası çok ilgi alanıma girmiyor. Tesadüfen elime geçen bir tanesini inceleme fırsatı bulduğumda da fikrim değişmedi. Ama Elma Çocuk deyince iş benim için değişiyor. Elma Çocuk, sınırlı sayıda kitap yayımlıyor. Bastıkları okul öncesi resimli kitap sayısı sadece 5. Deniz'le üçünü okuma fırsatı bulduk. (Pezzettino, Yeşil Kuyruklu Fare, şimdi de Kılkuyruk Popi Güzellik Tacı) Kuşe kağıt, ciltli kapak, güzel resimler, eğlenceli bir hikâye eşliğinde vermek istediği mesajı olan bu kitapların hepsini de çok sevdik. Ayrıca Elma Çocuk, gönderdiğim çocuk hikâyesi dosyasına olumsuz da olsa geri dönüp açıklayıcı cevap veren tek yayınevi oldu. Bu yüzden yayınevinin editörü Demet Uyar'ın gönlümde ayrı yeri var. Elma Çocuk aklınızın bir köşesinde bulunsun. Kitaplarını incelemeyi ihmal etmeyin. Okul öncesi grup için gösterdikleri özenli seçimleri, hassasiyeti daha büyük yaş grubu için de gösteriyorlardır muhakkak.

Kılkuyuk Popi Güzellik Tacı'na gelince;

Kısa bir hikâye. Dil kafiyeli. Sesli okuması eğlenceli. Her sayfada bir cümle var. Bu sayede çocuk için resimdeki anlatı bittiğinde sizin de okumanız bitmiş oluyor ve sürekli sayfa çevirmeye çalışan bir minikle boğuşmuyorsunuz. Hikâye dediğim gibi çok kısa. Popi ve arkadaşı kırkayak Turti kırda dolaşırken Popi bir taç görür. Bu taç masallardaki gibi bir prensese ait olmalıdır. Bir güzellik yarışması düzenlemeye karar verirler. En güzeli seçtiklerinde prensesi de bulmuş olacaklardır. İşler hiç de düşündükleri gibi gitmez. Yarışmaya çok sayıda hayvan katılır. Bir kurbağa, bir kokarca, bir ördek, bir zürafa, bir fil, bir dinozor.

Popi ve Turti baktılar gelenlere,

hiçbiri benzemiyordu masallardaki prenseslere.

Popi sordu tek tek adaylara:

"Neden katıldınız yarışmaya?

Sizler güzel değilsiniz,

prenses olmazsınız hiçbiriniz!"

Popi arkadaşlarının cevaplarını dinler. Yüzlerine tekrar bakar. Hepsi güzelleşir bir anda.

Masallardaki gibi güzel değillerdi ama

güzel hissedince, güzel hissediyorlardı o anda.

Turti bir çırpıda yeni taçlar yapıverdi.

Popi her birini birinci güzel ilan etti.

Yarışmacıların hepsi artık birer prensesti.

Kitap tek güzellik ölçütü olmadığını anlatıyor bize. Sevilmek, beğenilmek için masallardaki prensesler ya da Barbie bebekler gibi uzun sarı saçlarımız, mavi gözlerimiz, ince bir belimiz ve uzun boyumuz olması şart değil. Bizi biz yapan özelliklerimizle hepimiz tekiz ve özeliz. En güçlü, en güzel, en parlak saçlı olmamız gerekmez. Bizi biz yapan özelliklerimiz bize çok yakışıyor. O yüzden hepimiz en güzeliz. Sadece en güzeli kutsayıp birinci seçmeyen, tüm hayvanları birinci güzel ilan eden bu kitabı biz çok sevdik. Hatta kütüphaneden aldığımız bu kitabı hemen geri vermek istemeyip süresini uzattık.
 
Yazan Salim Keskingöz
Resimleyen Özlem Korçak
Elma Çocuk
4-6 yaş
40 sayfa
 
*Kitabı resimleyen Özlem Korçak'ın bir de bloğu var. Göz atmak isterseniz lütfen tıklayın. http://www.miraninsandali.com/
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder