Bu Blogda Ara

13 Temmuz 2014 Pazar

ŞİRİN YUVAYA GİDİYOR


Deniz henüz yuvaya başlamadı. Belki bu eylül başlar, hâlâ karar veremedik. O hazır, hazır olmasına da ben değilim galiba. Kütüphanede bulduğum Şirin Yuvaya Gidiyor kitabı yuvaya başlayacak çocukların ve velilerinin ilk gün kaygısını, endişelerini komik bir dille anlatıyor. Kızını prensesim diye sevmeyen anne yoktur herhalde. Ancak Şirin gerçek bir prenses. Ve sarayından, kangurusundan, deve kuşundan, atından ayrılmaya gerçekten hazır değil.
Prenses hiç de ikna olmamıştı.
Peki giderim ama yalnızca siz de benimle gelirseniz!”
Ama yavrum, olmaz ki!” dedi kraliçe annesi.
Yuva çocuklar içindir, anne ve babalar için değil!” diye açıkladı kral babası.
Ama ben annemi babamı istiyorum!” diye diretti Şirin. “Öbür çocuklar çok gürültücü! Belki de kötüdürler!”
Haydi Şirin Prenses, artık gitme zamanı,” dedi sabırsızlıkla, kraliçe annesi.
Tek başıma gidemem. Öğretmenin böööyle saçları var! Çok korkunç!”
Hiç de değil!” diye itiraz etti kraliçe. “Saçları aynı benimkiler gibi. Haydi gidiyoruz!”
Yeter ama, Prenses olduğumu unuttunuz galiba! İkinizin de benimle kalmanızı istiyorum işte!”
Nasıl istersen kızım,” diye içini çekti Kral.
Emriniz olur, majestecik,” dedi Kraliçe.

Şirin yuvaya gidince korkularının yersiz olduğunu görür. Sınıfta bir sürü yaşıtı vardır. Oyun hamurlarıyla yemek yapmak, sınıftaki tavşanı sevmek, şarkı söylemek, evcilik oynamak, kötü sözler söyleyip çamurda zıplamak ve korsancılık oynamak çok zevkli olacaktır. Ah bir de şu her şeye karışan ve kendisine bebek gibi davranan anne ve babası olmasa! Günün sonunda anne ve babasını bahçedeki zıpzıpların üzerinde kendinden geçmiş oynarken bulunca kararını verir! Yarın okula onlarla gelmeyecektir.

Kır Çiçeği Yayınlarından çıkan kitabı Fransızca aslından Aslı Motchane çevirmiş. Kitabın kahramanın orijinal ismi Elinor türkçe çeviride Şirin olmuş. Kitabın iç kapağında Mavi Çizgi Çocuk Yuvası (Bodrum) Müdürü Gülgün Esen Akdaş'a ve Şirin Öğretmen'e yardımları için teşekkür edilmiş. Şirin Öğretmen sanırım kahramana isim anneliği yapmış. Şirin Yuvaya Gidiyor'u okula yeni başlayacak çocuklarınızla birlikte okuyabilirsiniz. Kaygılarını giderme konusunda yardımcı olacaktır. Kitabı okurken çocuğunuzla bu konuda konuşup neler düşündüğünü öğrenmeniz mümkün. Okula her yeni başlayacak çocuk dile getirsin getirmesin orada yalnız kalmaktan korkar ve kendisi okulda iken anne ve babasının onu nerede bekleyeceğini, oraya nasıl gideceğini düşünür. O yüzden miniklerin ilgisini çekecek bir hikâye. Üstelik komik. Şirin, ilk günden okulun anne ve babası olmadan çok daha eğlenceli olacağını bizzat yaşayarak öğreniyor. Ve ertesi gün anne ve babasını evde bırakmaya karar veriyor. İlk gün kaygısı taşıyan bütün miniklerin ve büyüklerin kaygılarının bu kadar hızlı dağılmasını umalım. Unutmadan bu kitabı da Halk Kütüphanesinden ödünç aldık. Sıradaki okuru olursanız, bize yorum yazmayı unutmayın.

Yazan Christine Naumann - Villemin
Resimleyen Marianne Barcilon
Çeviren Aslı Motchane
Kır Çiçeği Yayınları
Okul öncesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder