Bu Blogda Ara

26 Temmuz 2014 Cumartesi

BALONCU DEDE VE ÜÇ KÜÇÜK YARAMAZ

 
Sizi bilmem ancak ben peri bacalarını çok masalsı, çok büyülü bulurum. Bu masalsı mekânın, bir çocuk hikâyesine ev sahipliği yaptığını, yazan ve çizenin de Feridun Oral olduğunu görünce hiç tereddüt etmedim. Deniz'in seveceği bir kitapla karşı karşıyaydım. Baloncu Dede ve Üç Küçük Yaramaz'ı kütüphanede bulmuştum. Ne zamandır tekrar ödünç almak istiyordum. Bayram tatili öncesi tekrar raflarda bulunca aldım, bize yeniden keyifli saatler yaşatsın diye.

Baloncu Dede, pamuk gibi yumuşak, uzun sakalıyla bütün gün bulutların arasında süzülen gerçek bir masal dedesi. Hayır, o, turistleri gezdirmiyor. Daha önemli işleri var. Bütün gün gökyüzünde dolaşıp olgunlaşmış, gri ve küçük beyaz bulutları topluyor, balonunun sepetine yerleştiriyor. Topladığı bulutları bahçesine taşıyor. Ne mi yapıyor onlarla? Tombul gri bulutları merdaneyle sıkıyor, çıkan suyla bahçesindeki sebze ve çiçekleri suluyor. Çünkü saf suyla özenle sulanan sebzelerin lezzeti, çiçeklerin olağanüstü rengi hiçbir bahçede bulunmuyor. Küçük beyaz bulutlarla ne mi yapıyor? Küçük beyaz bulutları çubuklara takıp üzerine renkli toz şeker serpiyor. Bu pamuk helvaları da gün boyu annelerinin peşinde koşturup üç küçük yaramaza (bir keçi, bir kuzu ve bir köpek) veriyor. Üç küçük yavru bir yandan pamuk helvalarını yerken bir yandan da Baloncu Dede'nin bulut toplarken gördüğü uzak yerleri, yemyeşil otlakları, canavara benzeyen kayalıkları anlatmasını bekliyor.

Günler günleri kovalıyor, hikâyelerin büyüsü, içlerinde serpilen, büyüyen merak duygusu artıyor, ancak Baloncu Dede'yi ikna etmek ne mümkün. “Hayır, balona binmek için henüz çok küçüksünüz. Biraz daha büyümelisiniz.” Balona binmek, kocaman bulutları izlemek, yemyeşil otlakları izlemek, ah ne de güzel olacak! Bir yolu yok mu acaba?

O gece uyumadan önce aralarında en yaramaz olan küçük kuzunun aklına bir fikir gelmiş. Bu fikri çok beğenen arkadaşları sevinçle “Yaşasın!” diye bağırarak el çırpmış. Üç yaramaz, sabah uyanır uyanmaz Baloncu Dede'nin sepetinde bıraktığı tombul bulutun altına saklanıp sessizce beklemeye başlamışlar.

Kitaptan tadımlık bölüm sizde yeni sorular uyandırmış olmalı. Baloncu Dede'nin anlattığı yerleri görebilecekler mi? Baloncu Dede, onların izinsiz balona bindiğini görünce kızacak mı? Ya anneleri, onların yokluğunu fark edip merak edecekler mi? O akşam da pamuk helva yiyecekler mi? Cevapları biliyoruz, ama Deniz de ben de söylemeyeceğiz.

Yazan ve Resimleyen Feridun Oral

Yapı Kredi Yayınları

Okul Öncesi







 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder