Bu Blogda Ara

1 Ocak 2015 Perşembe

KÜLPRENSİ

Külprensi İngiliz çocuk kitapları yazarı ve illüstratörü Babette Cole'ün dilimize çevrilen ilk eseri.
Babette Cole üretken bir yazar. 70'den fazla resimli kitabı var. En bilinen kitabı bir milyondan fazla satan Dr. Dog. Kitapları arasında benim en çok ilgimi çeken Princess Smartypants serisi oldu. Princess Smartypants'ın evlilikte gözü yoktur. O sonsuza kadar bekâr ve mutlu yaşamak arzusundadır ancak ailesini ikna etmek hiç de kolay değildir. Bir plan yapar. En iyisi evliliği istiyor gibi görünüp kendisiyle evlenmek isteyen prensler arasından bir seçim yapmaktır. Princess Smartpantss'in içi rahattır çünkü damat adaylarını gerçekleşmesi imkânsız görevler beklemektedir. Bir dizi komik olay neticesinde sonsuza kadar mutlu ve bekâr kalma isteği gerçekleşir.
Klasik rol modellerini dayatmayan, hatta alaşağı eden bu seri umarım en kısa zamanda türkçeleştirilir. Zogi, Vejetaryen Külkedisi, Külprensi kitaplarının yanında yerini alır.
Vejetaryen Külkedisi "ya sonra?" sorusuna cevap veriyordu. Sonra sahiden de sonsuza kadar mutlu olmuşlar mıydı? Cevabı öğrenmek istiyorsanız tıklayın.
Külprensi ise klasik Külkedisi masalını Külkedisi'nin yerine bir erkek kahraman koyarak anlatıyor. Külprensi'nin yemek yemek, içmek ve saray diskosunda dans etmek dışında hiçbir şey yapmayan üç kıllı ve de kaslı ağabeyi vardır. Pislikleri ve dağınıklıkları da cabası. Külprensi bütün gününü temizlik, çamaşır ve ütüyle geçirir. Artık yeter dediği anda, bacadan içeri bir peri düşer. Bildiğimiz perilerden değildir bu. İyi niyetlidir, Külprensi'ne yardım etmek ister ama biraz beceriksizdir. Boş bir teneke içecek kutusunu arabaya çevirir ancak boyutu aynı kalmıştır. Külprensi'nin daha kıllı ve büyük görünme isteğini de yerine getirir ama kantarın topuzunu biraz kaçırır. Külprensi iri bir maymuna döner. "Neyse," diye düşünür "nasıl olsa büyü gece yarısı bozulacak." Külprensi aynaya baktığında kendisini çok yakışıklı bir prens gibi görür. Bu da böyle bir büyüdür işte. Tek ayağını spor arabasının üzerine koyar (zira başka türlü arabaya binmesi mümkün değildir.) ve saray diskosunun yolunu tutar. Kahramanlık yapmasına gerek kalmadan bir yanlış anlama neticesinde Prenses Şekerkuruş'un kalbini kazanır. Kötü ağabeyleri ise tatsız bir son bekler.


Yazan ve resimleyen Babette Cole
Çeviri Coşkun Şenkaya
Kuraldışı Yayınları Çocuk Kitapları Dizisi
Kitaptan uyarlanan İngilizce çizgi filmi izlemek isterseniz tıklayın.

Diğer bölümleri izlemek için aşağıdaki bağlantıları tıklayın.
http://www.youtube.com/watch?v=ccm4nSgcr-Q

http://www.youtube.com/watch?v=PT1VzanUsHk

http://www.youtube.com/watch?v=hMXKvSO6R4U

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder