Bu Blogda Ara

23 Mart 2015 Pazartesi

AÇ TIRTIL

Aç Tırtıl adını sıkça duyduğum bir kitaptı. Nasıl duymayayım? 1969'daki ilk baskısının ardından 50'den fazla dile çevrilmiş, 90 milyonu aşan satış adetiyle tüm zamanların en çok satan kitapları arasına girmiş bir kitaptan bahsediyoruz. Nihayet biz de kitaplığımıza ekledik ancak biraz geç kalmışız doğrusu. Daha erken yaşlardan itibaren okuyabileceğimiz bir kitapmış meğer. Olsun, kısa ve basit anlatımı Deniz'in zevk almasını engellemedi. Peş peşe okuttu hemen. Kısa sürede kendi de anlatmaya koyuldu.
Kitabın kahramanı yumurtadan henüz çıkmış bir aç tırtıl. Tırtıl o kadar aç ki, pazartesi günü bir elma yiyor ama doymuyor. Salı günü iki kocaman armut yiyor ama doymuyor. Haftanın günleri ilerliyor yediği meyvelerin sayısı birer birer artıyor, aç tırtıl büyüyor, nihayetinde etrafına koza örüyor ve bir güzel kelebeğe dönüşüyor. Kitabın tasarımında en dikkat çekici, Deniz'in sevdiği ayrıntı ise sayfalara açılan delikler oldu. Böylece kitabın sayfasını çevirdiğinizde, sanki aç tırtıl ilk sayfada yemeye başladığı meyvenin içini delmiş ve diğer tarafından çıkmış gibi görünüyor. Hikâye ilerledikçe yiyecek seçeneği artıyor, delikler çoğalıyor, tırtıl şişmanlıyor ve evdeki minik sayfaları çevirmekten ve bir daha bir daha okumaktan kendini alamıyor.
Aç Tırtıl basit bir dille, sayıları, haftanın günlerini ve tırtılın kelebeğe dönüşmesini anlatıyor. Eric Carle, bir gün delgeçle kâğıtta delikler açarken aklına bir kitap kurdu hikâyesi yazma fikri düşer. Kitabın ilk versiyonu Willy The Worm'dur ancak editörü hikâyenin kahramanını beğenmez. Willy, editörün önerisiyle aç bir tırtıla döner. Ve basıldığı günden itibaren büyük ilgi uyandıran The Very Hungry Caterpillar kitabı ortaya çıkar.


Yazan ve resimleyen Eric Carle
Çeviri Fatih Erdoğan
Mavibulut Yayınları
Okul öncesi


Kitabın kazandığı ödüllerin bazıları:
  • 1969 - The New York Time Dergisi Yılın 10 En İyi Renkli Kitabı Listesi
  • 1970 - Amerika Grafik Sanatlar Enstitüsü Ödülü
  • 1972 - Selection du Grand Prix des Treise (Fransa)
  • 1975 - Nakamori Reader's Prize (Japonya)

  • Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder