Bu Blogda Ara

19 Mayıs 2015 Salı

KÜÇÜK KUTUP AYISI

Çocuk Kütüphanesi'nden kitap seçmek kolay iş değil.
İki farklı kategori var: Sevip özlediklerimiz ve daha önceden okunmamış, eğlenceli kitaplar.
İkinci kategoriye giren kitapları bulmak için rafları güzelce eşelemek gerekiyor. Küçük Kutup Ayısı ile böyle tanıştım. Küçük Kutup Ayısı Beyaz Balina Yayınları'ndan çıkan bir dizi. Meğer Deniz'in sınıfında bu seriden iki farklı kitap daha varmış ve okuyorlarmış. Ben de diziden iki farklı kitap bulunca etti dört.
Küçük Kutup Ayısı Lars, anne ve babasıyla beraber Kuzey Kutbu'nda yaşıyor. Her kitap aynı bölümle başlıyor:
Küçük Kutup Ayısı Lars, sadece buz ve karın olduğu, hiç ağaç ve çiçeğin olmadığı Kuzey Kutbu'nda annesi ve babasıyla birlikte yaşardı. Lars bunu umursamıyordu.
Sakın ola bu sıkıcı, monoton gibi görünen hayatı yüzünden Lars'a acımayın çünkü her kitapta başına gelen küçük aksilikler yüzünden Lars kendisini bambaşka bir coğrafyada, yeni arkadaşlar arasında buluyor ve yeni edindiği arkadaşları sayesinde eve geri dönmenin bir yolunu buluyor.
Dizinin bu ilk kitabı, Lars'ın ilk kez denize gittiği, yüzmeyi öğrenip balık yakalamayı öğrendiği günde başlıyor. Gece Lars'ın üzerinde yattığı buz parçası çatlamaya başlayınca sabah kendisini denizin ortasında yapayalnız buluyor. Hava ısınıyor, buz kütlesi eriyor, fırtına kopuyor. Neyse ki Lars yakınından geçen bir büyük fıçının üzerine çıkmayı başarıyor ve kendisini yemyeşil ağaçlarla dolu bir adada buluyor.
Birden suyun içinden dev bir hayvan dışarı fırladı.
"Merhabaaa!" dedi dev yaratık "Benim adım Henry; suaygırıyım. Sen kimsin?"
Lars'ın hikâyesini öğrenen Henry, ona yardımcı olabilecek birini tanıyor. Kim mi? Onu da kitaptan öğrenin.
 
 
Yazan ve resimleyen Hans de Beer
Çeviren Selim Yeniçeri
Beyaz Balina Yayınları
4 yaş ve üstü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder