Bu Blogda Ara

14 Eylül 2015 Pazartesi

ESME VE DURAK KEDİSİ


Yukarıdaki kedi, bir İkea kedisi, tüm dünyada milyonlarca eve giren bir sarı tekir.
Bizim için o denli sıradan değil. Kedi diyerek geçemiyoruz. Boncuk, Deniz'in en sevdiği oyuncağı, ailenin bir ferdi hatta, kardeşi, her şeyi, yangında ilk kurtarılacak eşya, o denli mühim yani. Bazen İkea üretimden kaldırmadan (hâlâ satışta mı?) bir tane yedek alsam mı diye düşünüyorum zira Boncuk Deniz'in elinde parçalandı parçalanacak.
Küçük hanımın kedi sevgisi malum. Kahramanı kedi olan güzel kitaplarla şenlendiriyoruz kitaplığımızı, Pırtık Tekir, Üç Kedi Bir Dilek, Kediş'in Armağanı... Son keşfimiz Tunç Kurt'un önerdiği Esme ve Durak Kedisi.
Esme ve Durak Kedisi okuduğumuz en uzun resimli okul öncesi kitaplardan biri. Her bir sayfada uzun paragraflar yer alıyor. Buna rağmen Deniz'in ilgisi bir an olsun dağılmadı, kaçırdığı nokta olmadı.
Kitap üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde Durak Kedisi, ikinci bölümde Esme ile tanışıyoruz. Kedilerin genel özellikleri, sokakta yaşayan hayvanlara insanların nasıl yaklaştığı, küçük kızla kedinin arkadaşlığının nasıl başladığı, neler yapmaktan hoşlandıkları, tipik bir günlerinin nasıl geçtiği gibi bilgileri aldıktan sonra, asıl olay gününe geliyoruz. Esme'nin okul servisinden asık bir yüzle indiği güne. Durak Kedisi, Esme'nin derdini dinliyor ve düşünmeye başlıyor. Neyse ki çözüm sandıkları kadar zor ve uzakta değil!

Durak Kedisi, kendini bildi bileli bir otobüs durağında yaşıyordu; burası onun eviydi. Duraktan gelip geçen her şey onun için bir oyuna dönüşüyordu. Esme ise Durak Kedisi'nin en yakın dostuydu. Günlerden bir gün, Esme'nin okul servisinden üzgün bir hâlde indiğini gören Durak Kedisi, en yakın dostunun derdine bir çare bulmak için kafa yormaya başladı. Sonunda bulduğu çare sadece Esme'nin değil, herkesin yüzünü güldürdü. (Tanıtım bülteninden)



Yazan Esra Okutan
Resimleyen Saadet Ceylan
Final Kültür Sanat Yayınları
Okul öncesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder