Bu Blogda Ara

21 Şubat 2016 Pazar

BABAMI İKİ JAPON BALIĞI İLE DEĞİŞ TOKUŞ ETTİĞİM GÜN

Deniz'e seçtiğim bazı kitapların onu güldüreceğini kestirebiliyorum. Yalnızca gülümsediğim yerlerde onun kahkahalarına sonradan eşlik etmişliğim de çoktur (çünkü gülmek bulaşıcıdır) ancak gülmekten okuyamamam sık görülmüş şey değildir.
Neil Gaiman'ın okul öncesi için yazdığı Babamı İki Japon Balığı ile Değiş Tokuş Ettiğim Gün, bunu başarıyor. Şaşırtıcı değil. Kitabın başlığı bile içeride muzip bir şeylerin döneceğini ima ediyor.
Hikâyenin anlatıcısı bir erkek çocuk. Günün birinde annesi onu ve kız kardeşini evde babaları ile bırakıp dışarı çıkar. Baba gazete okumaktadır ve kahramanımızın dediğine göre gazete okurken hiçbir şeye aldırmamaktadır. Gerçekten de aldırmaz, oğlu onu cam fanus içinde iki japon balığı ile değiştirdiği sırada bile... Kahramanımıza kızmadan önce japon balıklarının çok ama çok güzel, kırmızımsı altın renkte olduğunu ve Nathan'ın (japon balıklarının sahibi olan çocuk) kahramanımızın diğer takas önerilerine (transformers robot, beysbol kartları, kitaplar, kum torbası, oyuncak düdük, ... vb.) hayır dediğini bilmeniz gerek. Belki de kızabilirsiniz babasını takas ettiğinde, ya da daha önce oyun olsun diye kız kardeşinin boynundan aşağı çamur attığında ya da ... Hakkında çok konuşmak istiyorum ancak spoiler vermemek için kendimi tutuyorum. "Her kitaplığa şart" kategorisinde diyeyim de yavrularınızı da kendinizi de bu güzelim kitaptan mahrum etmeyin. Yazma uğraşı içindekilere küçük bir ders niteliğinde olduğunu da belirtmeliyim. Kurgu, mizah, diyaloglar, ayrıntılar, şahane final...
Kitabın sonunda Neil Gaiman hikâye fikrinin nasıl aklına geldiğini anlatıyor. Okumayı unutmayın.





Yazan Neil Gaiman
Resimleyen Dave McKean
Çeviri Sima Özkan Yıldırım
Sırtlan Kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder