Bu Blogda Ara

14 Şubat 2016 Pazar

BÖĞÜRTLEN CİNİ VE SARI GAGA

Doğa Oyunları Evi'nin yürüttüğü Doğa Arkadaşımın Kutusu oyununu, sonbahar oyununa katılımın çoktan kapandığı, doğa gözlemlerinin bittiği ve paketlerin gizli arkadaşlara ulaşmaya başladığı günlerde keşfettik. Oyun Deniz'in ilgisini çekti. Yürümemiz gereken uzun (ona göre) mesafelerde onu motive bile etti. Kendisini taşıtmak istediği pek çok durumda "Hadi gizli arkadaşımıza hazine bulalım," diyerek ilgisini yorgun bacaklarından doğa keşiflerine çekebildim. Yine de kış oyununun bana göre olmadığını söylemeliyim. Yaklaşık iki-üç haftasında eni konu hasta olduğumdan doğa gezintilerimiz yakın çevreyle sınırlı kaldı. Yollayacağımız paketi hazırladığımız günlerde gizli arkadaşımız Emre'den hediyemiz geldi. Paketin içinden çıkan her parça Deniz'i heyecanlandırdı. Ve bizde olmayan iki kitapla kitaplığımız biraz daha genişledi.
Böğürtlen Cini ve Sarıgaga Doğa Arkadaşımın Kutusu oyunundan ve gizli arkadaşımız Emre'den bize tatlı bir armağan. Böğürtlen Cini ve Sarıgaga bir kış masalı. Aynı zamanda sevgi ve fedakarlık masalı. Kanadı kırıldığı için göç zamanını kaçıran küçük kuşu, yaşlı bir ağaç, yapraklarını dökmeyerek korur. Günün birinde yavru kuşu, ormanda gezinti yapan Böğürtlen Cini'ne teslim edince son gücüyle tuttuğu tüm yapraklar bir anda dökülür, dalları çırılçıplak kalır. Günler geçer, kış olanca sertliğiyle devam etmektedir. Fırtınalı bir gecenin ardından soluğu ağacın yanında alan Böğürtlen Cini ve kargayı kötü sürpriz beklemektedir. Yıldırım düşmesi sonucu yanan ağaçtan geriye yalnızca yeni filizlenmiş bir dal kalmıştır. Böğürtlen Cini ve karga genç filizi toprağa dikerler. Yıllar içinde yaşlı dostlarından yadigâr filizin fidana dönmesini ve serpilmesini izleyeceklerdir. Çünkü yaşam bir döngüdür.
Deniz yaşlı ağacın ölmesini hüzünlü de bulsa, ağacın genç bir filizle yeniden can bulmasıyla avunamasa da dikkate değer bir kitap. Nefis kış manzarası da cabası.



Yazan ve resimleyen Feridun Oral
YKY
Okul öncesi
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder