Bu Blogda Ara

12 Mart 2016 Cumartesi

Bisiklet, Kızak VE VAPUR

Deniz'in kitaplığı çocukları büyüyen arkadaşlarımızdan gelen kitaplarla genişliyor. Son kitap bağışı, Deniz kardeşten geldi. TUDEM Yayınları'nın okul öncesi Hayvanlarla Öğreniyorum dizisine ait dört yeni, hiç okunmamış, eğlenceli kitabı okuduk hafta boyu. Bu diziye ait birkaç kitabı kütüphanede görmüştüm ancak çok da dikkatli incelemediğim için Deniz'in ilgisini çekmeyeceğini, daha küçük yaş gruplarına hitap ettiğini düşünmüştüm. Yanılmışım.
Bisiklet, Kızak VE VAPUR bu serinin kitaplarından biri.
Şiirli, bilmeceli dizi hep aynı şekilde ilerliyor. Bisiklet, Kızak VE VAPUR kitabı ile açıklayalım. Sol sayfada bir dörtlükten oluşan bir bilmece, sağ sayfada ise bir taşıt resmi yer alıyor. Bilmecenin ilk iki satırı yan sayfadaki taşıtla, son iki satır ise bu taşıta benzetilen bir hayvanla ilgili. Ee dizinin adı Hayvanları Öğreniyorum olduğuna göre  taşıt resmine aldırmıyor, bilmecenin cevabı olan hayvanın ismini doğru tahmin etmeye çalışıyoruz. Sonra da sağ sayfada yer alan katlamalı taşıt resmini açıyorsunuz ve bilip bilmediğimize bakıyoruz. Bir örnek mi?
Basınca arabanın gazına
Hızlı hızlı gidecek.
Bense bahçede, tarlada
Yavaş yürüyen...
Sağdaki yeşil arabanın resmedildiği sayfanın kat yerini sağa doğru açıyoruz ve heyecanla bilmecenin doğru cevabının resmini ve yazısını görüyoruz.
böcek

Deniz'in kafiyeyi tutturamadığı zaman araya girdiğim ve zevk aldığım doğrudur. Svjetlan Junakovic'in yazıp resimlediği dizinin diğer kitapları ise:
Kırmızı Kurbağa VE YEŞİL FLAMİNGO
Çayır, Ahır VE ÇİFTLİK EVİ
Anne, Baba VE YAVRU AYI
Mini mini, bilmeceli, sürprizli, eğlenceli bir dizi. Dildeki oyun kaybedilmeden türkçeleştirilmiş.
Yazan ve resimleyen Svjetlan Junakovic
Türkçeleştiren Fatma Peşemen Uçan, Azer Taçdan Erdoğdu, Şerife Erdem
TUDEM Yayınları
Okul öncesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder